V Bardejove otvorili 13. ročník výstavy Bardkontakt

25.08.2005 Bardejov

Bardejov 25. augusta (TASR) - Na ploche do 400 štvorcových metrov otvorili dnes v športovej hale v Bardejove 13. ročník kontraktačno-predajnej výstavy Bardko...
Bardejov 25. augusta (TASR) - Na ploche do 400 štvorcových metrov otvorili dnes v športovej hale v Bardejove 13. ročník kontraktačno-predajnej výstavy Bardkontakt. Do nedele 28. augusta sa na nej prezentuje 33 vystavovateľov a predajcov zo Slovenska, zastupujúcich aj firmy z Poľska, Belgicka, či Nemecka. Z Česka prišiel aj priamy výrobca nábytku - firma Iktus, s. r. o. , Zátor-Loučky.

Manažér výstavy Martin Hlavatý zo Spiš-View-Trading, s. r. o. , Spišská Nová Ves pre TASR povedal, že podujatie si udržalo tradičnú nosnú témou, ktorou je obnova pamiatok. Znamená to, že odborná i laická verejnosť má možnosť oboznámiť sa napríklad s produkciou strešných krytín, rôzneho stavebného materiálu, či zariadení na kúrenie. Na druhej strane sa podľa Hlavatého výstava transformuje \"na všeobecnú klasickú regionálnu výstavu bez obmedzenia komodít, čiže stavebníctvo, nábytok, interiéry, doplnky do domácnosti, spotrebný tovar a služby, inštitúcie\". Na výstavu sa \"tlačia\" v posledných rokoch aj banky a iné finančné inštitúcie, poskytujúce služby klientom pri krytí ich investičných potrieb. Polovica vystavovateľov je stabilná, druhá sa obmieňa.
Novinkou v histórii Bardkontaktu je ponuka bicyklov s benzínovým motorom. Prišla s ňou prešovská spoločnosť Gemicron, s. r. o.
Stabilnou súčasťou programu je seminár pamiatkarov a prezentácia Krajského pamiatkového úradu v Prešove a Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave ako odborných garantov. Hlavnou témou seminára bola obchodná a trhová funkcia historických centier a ich význam a využiteľnosť v súčasnosti. Odborný garant stretnutia pamiatkarov zo Slovenska, Česka a Poľska Jara Lalková zdôraznila, že Bardkontakt nemá obdobu na Slovensku, je jediným špecializovaným podujatím so zameraním na problematiku ochrany a obnovy pamiatok. Na 13. ročníku so 14 odbornými príspevkami vystúpilo 17 prednášajúcich.
 

Vyberte región